четвер, 28 квітня 2016 р.

Дов'язуємо манжети до куртки


Ідея вирішення проблеми - короткі рукави у дитячій куртці.
Ідея досить проста, а її результат багато в чому залежить від акуратності виконання і від правильного вибору матеріалів. Найпростішим і практичним варіантом мені здалися в'язані манжети. Ось їх ми і будемо творити так, щоб потім ніхто не здогадався, що їх там не було спочатку!


Матеріали та інструменти:
  • Перш за все, це пряжа! Я підбирала таку, що максимально підходить за кольором. По тону підібрати буває досить складно, я вибрала більш темний відтінок основного кольору куртки.

Якщо немає навіть приблизно вашого кольору, то краще вибрати щось контрастне. Як крайній варіант - чорний.
По самій пряжі - настійно рекомендую в цьому випадку не скупитися і купити «Merinos 100%» від Yarna італійського виробництва 125 м / 50 г. На кожну манжету у мене пішло трохи менше 1 мотка. В підсумку: потрібно 2 мотка по 50 г.
Хороший результат при використанні для манжет саме цієї пряжі я гарантую. Вона не кашлатиться навіть при активній носці і регулярному пранні. Дуже добре пружинить і тримає форму. Абсолютно не колеться. І тому, ідеально підходить для наших цілей.
  • Швейні нитки основного кольору куртки.
  • Швейна машина; 
  • спиці № 2 / 2,5 / 3 (на ваш вибір); 
  • гачок № 2.


Підготовка до роботи:
Нічого не розпорюючи і всередину не залазячи, обережно товстою голкою відсуваємо утеплювач від краю рукава. Нам потрібно порожній внутрішній простір шириною 0,5 - 1,5 см. Ширина безпосередньо залежить від щільності верхньої тканини. У нашій куртці тонка плащівка, але я все ж залишила собі запасну можливість і створила «порожню» смугу по краю шириною 1 см.
Навіщо вона потрібна? По ній ми прокладемо машинкою шов, до якого потім будемо прив'язувати манжету. Якщо тканина тонка, а ви впевнені, що зв'язана вами манжета буде добре пружинить і зможе красиво стягнути основну тканину, то шов можна прокласти по краю рукава і на відстані 0,5 см. Але, якщо у вас з цього питання є сумніви, то краще залишити смугу, в яку потім можна протягнути звичайну гумку, яка допоможе пряжі стягнути ширину рукава.

Хід роботи:
1. По порожньому краю на обраній відстані (в моєму випадку на відстані 1 см) прокладаємо машинну строчку найширшим кроком, який є у вашій машинці. Якщо немає машинки - йдемо в ательє.
Увага! Рядок прокладаємо ниткою в два складання: і верхню, і нижню! Кінці строчки добре закріплюємо.


2. Беремо пряжу і гачком через кожен крок строчки простягаємо петлю в напрямку від краю рукава до верху. Витягнуті петлі набираємо на спиці. Хто любить возитися з круговими - то на них, але треба буде багато перетягувати, діаметр манжети не великий і це не зовсім зручно. Я вибрала для себе панчішні 5 спиць № 2, розподіливши петлі приблизно порівну на 4 спиці. Спиця з петлями повинна при цьому розташуватися вище шва, а не під ним.
3. Далі в'яжемо спицями гумку 2 х 2петлі по колу подвійну довжину готової манжети.
Оцінюємо пружність зв'язаної гумки і вирішуємо, чи потрібна додаткова гумова стрічка. Якщо ваш в'язаний варіант не справляється з основною тканиною куртки, то в бічному шві рукава нижче прокладеної строчки підпорюють шов. Через отриманий вхід за допомогою англійської шпильки втягуємо еластичну магазинну гумку і стягуємо край рукава до бажаної красивої ширини.


4. Якщо ви в'язали на кругових спицях, то просто акуратно вивертаєте рукав навиворіт. З круговими спицями це вийде зробити. З п'ятьма панчішними такий варіант не пройде. Тому, все петлі переводимо на допоміжну гладку, не пухнасту нитку. Вивертаємо.
5. Акуратно закріплюємо кінець нитки на початку нашого в'язання, щоб при носінні перші пров'язані петлі манжета не витягувалися, тим більше, що це буде лицьовою стороною манжета.
6. Складаємо готову манжету навпіл. Далі звичайної швейної голкою з ниткою в два складання прихоплює всі відкриті петлі основної пряжі до кожного стежку нашого прокладеного шва.

Порада: якщо вам довелося в кулиску шва протягувати додаткову гумку, то для зручності пришивання просто в рукав вкладіть предмет, відповідний по діаметру, щоб рукав і відповідно гумка були в розтягнутому стані під час роботи.

Аналогічну манжету можна зробити і по низу куртки, якщо час терпить і є бажання. У разі особливого творчого пориву таким же способом можна прив'язати і капюшон.
У цьому випадку, ви отримаєте практично повністю нову і оригінальну куртку.

Джерело


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...