середу, 17 лютого 2021 р.

Класичний бактус спиці


Знаєте, що таке бактус? Це дуже модний і дуже зручний, своєрідно зв'язаний шарф! Як його правильно в'язати, а як зав'язувати?
Оригінальний дизайн був створений в 2008-му році в'язальницею з ніком strikkelise з Осло, Норвегія. Спочатку бактус - це трикутний шарф-косинка, зв'язаний хустковою в'язкою в поперечному напрямку (від одного кута до іншого вздовж основи трикутника). Довжина шарфа-косинки (основа трикутника) в залежності від смаків майстрині і вміння розраховувати розміри виробу дорівнює 130 і більше см, а висота - 25-30. Ритм збільшень залежить від побажань до довжини. Рідний брат бактуса - Каріус, відрізняється лише тим, що в'яжеться суцільно лицьовою гладдю. 


Секрет, незвичайної для нашого слуху, назви - в сучасній норвезькій казці Турбьерна Егнера: "Маленький Марк дуже любив солодке і зовсім не любив чистити зуби. Ось в його роті і оселилися веселі Каріус і Бактус (Карієс і Бактерія). І жили б вони, поживали у роті бідного Марка, якби мама не відвела хлопчика до доброго зубного лікаря. Доктор вилікував зуби Марку, і тепер він веселий білозубий хлопчик, а Каріус і Бактус шукають собі новий будинок. Тому, діти, обов'язково чистіть зуби і слухайтеся маму." 

Класичний бактус в'яжеться тільки хустковою в'язкою !!! Різновид бактуса - Каріус - в'яжеться панчішною в'язкою.

На один бактус потрібно 1-2 мотка пряжі (в залежності від її товщини). Спиці також підбираються по товщині ниток. Зазвичай використовують номер 4 або 5, хоча багато що залежить від товщини ниток. Занадто щільно зв'язаний бактус буде виглядати грубувато!

Розміри суто індивідуальні, але зазвичай вони приблизно такі: 
Для точного розрахунку, зв'яжіть зразок і прикиньте кількість петель, який потрібно додати і кількість рядів, за які це необхідно зробити. Зазвичай це поповнення в кожному 4-ряду, але все залежить від ваших розмірів, тому тут може бути і в кожному 3-му, і в кожному 5-му ряду!  
Для прикладу розрахунок і принцип в'язання з додаванням в кожному 4-му ряду: 

Набрать 4 петли. 
1 ряд. 1 лиц. (т.е. кромочной не надо, первая петля провязывается лиц. для получения красивого узелкового края), 1 накид, до конца вязать лиц. петлями. 
2 ряд. Провязать весь ряд лиц. петлями. Накид провязать лицевой за заднюю стенку (чтобы не было дырки). 
3, 4 ряд. Провязать лиц. петлями. 
Повторять эти 4 ряда до предполагаемой середины шарфа. Дальше вязать так. 
1 ряд. 1 лиц., 2 вместе за заднюю стенку, провязать до конца лиц. петлями. 
2, 3, 4 ряди. Провязать лиц. петлями до конца. 
Повторять эти 4 ряда, пока на спицах не останется 4 петли. Их закрыть одновременно. 

Прикраса вашого бактусу - це ваша фантазія. Можуть бути і пензлики, і помпони, та все, що завгодно!




Джерело 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...