неділю, 18 грудня 2022 р.

Час Адвенту


Адвент – це очікування.  Чекати – невдячна справа, тому що або не справджується те, що чекаєш, або справджується не те, або справджується те і нема на що більше чекати. Тобто очікування – завжди трішки розчарування. І тільки очікування народження Христа не приносить ані болю, ані розчарування. Бо Його народження – це єдина надія людства, що справдилась.


Одним із символів Адвенту є чотири свічки, символізують чотири тижні очікування і вказують на найважливіші етапи в Історії спасіння. Запалювані по черзі, вони вказують на хід часу, який завершується сповненням історії — народженням Месії.

«Свічка пророка» (Свіча Надії) запалюється у І неділю Адвенту. Символізує пророків, які заповідали прихід Месії.

«Свічка Вифлеєма» (Свіча Миру) запалюється у ІІ неділю Адвенту на пам’ять про місце, у якому народився Спаситель.

«Свічка пастухів» (Свіча Радості) запалюється в ІІІ неділю Адвенту і нагадує про пастухів, які першими побачили Ісуса та оголосили світові «радісну новину». Ця неділя називається Gaudete (радійте), отож третя свічка зазвичай рожевого кольору (або принаймні іншого, ніж решта три).

«Свічка ангелів» (Свіча Любові) запалюється у IV неділю Адвенту. Символізує ангелів, які об’явилися пастухам у вифлеємській печері, проголошуючи їм народження Дитятка.

Багато церков використовують символічне запалення однієї з чотирьох свічок кожної неділі протягом останнього місяця до Різдва. Кожна з них має свій символічний сенс: надія, мир, радість і любов. Цю символіку започаткували північнонімецькі протестанти.

П’яту свічку запалюють у вечір напередодні Різдва, що у різних країнах називається по-різному: в Україні це Святий вечір, в німців – Heligabend та Holy night в англомовних.

До Адвенту церквú та доми прикрашаються вінками. Такий вінок виглядає як коло, сплетене з вічнозелених рослин, гостролиста та плюща, які символізують те, що Бог – постійний і незмінний. Гостролист також символізує вінок з тернини, в який Ісус Христос був одягнений вмираючи на хресті  за гріхи людей. В Україні для плетення таких вінків використовують хвою.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...